Ekstrakty Wodno-Glikolowe

 

Świetlik łąkowy(Euphrasia rostkoviana Hayne) – gatunek rośliny jednorocznej, występuje na całym obszarze Europy, w Polsce jest rośliną pospolitą. Ziele zawiera glikozyd — aukubinęgarbniki,kwasy fenoloweolejek eterycznypochodne kumarynysole mineralne szczególnie dużo związków miedzi i manganu. Używany do alergicznych i bakteryjnych zapaleń spojówek. Kwasy zawarte w świetliku mają cechy przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Uszczelniają naczynia krwionośne oczu, zapobiegają także krwawieniom z naczyń siatkówki. Medycyna ludowa polecała stosowanie świetlika przy bólach głowy i bezsenności. Świetlik lekarski jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi on w skład preparatów przeznaczonych do pielęgnacji i demakijażu skóry wokół oczu. Wraz z innymi wyciągami roślinnymi ma działanie przeciwzapalne, likwiduje obrzęki, łagodzi oznaki zmęczenia i stresu.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)


Rumianek pospolity(Chamomilla recutita (L.) Rauschert) –gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. W stanie dzikim występuje w Europie oraz na terenie UraluKaukazuAzji Mniejszej,IranuAfganistanu i Indii. Zawleczony do Ameryki Północnej iAustralii.. W Polsce uprawiany jako roślina lecznicza. Koszyczek rumianku – Anthodium Chamomillae (syn. Flos Chamomillae) zawiera olejek eteryczny (od 0,3 do 1,2%), w którego skład wchodzichamazulen, α-bisabolol, spiroeter. Surowiec zawiera takżeflawonoidyzwiązki kumarynoweśluzcholinęsole mineralne. W kosmetyce używany w preparatach na „ciężkie nogi” i wrażliwą skórę, w produktach przeciwsłonecznych i po-słonecznych o działaniu kojącym, w tonikach dla delikatnej i podrażnionej skóry, w produktach regenetujących dla włosów jasnych i preparatch do leczenia problemów skóry głowy.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)
 

Nagietek lekarski(Calendula officinalis L.) gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny astrowatych (Asteraceae Dumort). Prawdopodobnie pochodzi z terenów śródziemnomorskich lub Iranu, gdzie spotykany jest do dzisiaj na stanowiskach naturalnych. Uprawiany w Polsce jako roślina lecznicza. Zawieraolejek eteryczny do 0,02%, flawonoidykartenoidy, związki trójterpenowe (saponzydy): arnidiol i faradiol, śluzy, związki żywicowe, gorycze, kwas jabłkowy i inne. W kosmetyce  stosowany w kremach gojących dłonie z powodu odmrożenia lub oparzenia. Stosowany także w maseczkach, mleczkach, kremach, pastach, szamponach i olejkach na cerę suchą, łuszczącą się i skłonną do infekcji, zaczerwienienia i pękania. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze nagietek lekarski znalazł zastosowanie także przy leczeniu stanów zapalnych spojówek i przemęczeniu oczu (jest składnikiem niektórych kropli do oczu). Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu narządu wzroku i łagodzi jego podrażnienia.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)


Szałwia lekarska(Salvia officinalis L.) - gatunek wiecznie zielonegokrzewu z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w stanie dzikim w Europie, w rejonie Morza Śródziemnego. W Ameryce Północnej uprawiana i dziczejąca. W Polsce nie występuje w stanie dzikim, nadaje się jednak do uprawy w ogródku. Liście (Folium Salviae) szałwii zawierają od 2,5 do 3% olejku lotnego, który zawiera m.in. tujoncyneolkamforę i pinen. Ponadto szałwia zawiera garbnikiflawonoidykwasy organiczne, gorycze, duże ilości witaminy B1 (ok. 850 mg%), witaminy PP oraz karoteny(witaminy A) i duże ilości witaminy C. Szałwia jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym ze względu na zawartości olejków eterycznych.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)
 

Żurawina wielkoowocowa  - Vaccinium macrocarpon Aiton (=Oxycoccus macrocarpos Ait.) popularnie znana jako Żurawina lub amerykańska Żurawina. Roślina ta jest krzewem należącym do rodziny Ericaceae. Żurawina pochodzi z Ameryki. Obecnie, uprawiana jest na bagnach i trzęsawiskach w pobliżu jezior,lasów na rolniczych obszarach USA i Kanady, szczególne w Stanach Wisconsin i Massachusett.
Owoce żurawiny bogate są w związki fenolowe, witaminy B3, C i E, antocyjanozydy, flawonoidy, kwasy organiczne oraz A-hydroksykwasy. Dzięki tym składnikom ekstrakty z żurawiny szczególnie są polecane w kosmetykach przeciwstarzeniowych, foto ochronnych, przeciwzapalnych czy przeciwcellulitowych.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)
 

Pokrzywa zwyczajna(Urtica dioica L.) – gatunek byliny dwupiennejz rodziny pokrzywowatych (Urticaceae Juss.). Występuje w stanie dzikim w EuropieAzjiAmeryce Północnej. W Polsce pospolita. Wszystkie części rośliny, chociaż najwięcej liście, zawierająwitaminę CKB i kwas pantotenowyflawonoidyolejek eteryczny,histaminęacetylocholinękwas krzemowy i mrówkowyfitoncydyoraz składniki mineralne (żelazomagnezwapńmangan,krzem).W kosmetyce używana w produkcji kremów, maseczek,toników. Ekstrakt z pokrzywy znalazł również zastosowanie w szamponach, płukankach i odżywkach do włosów.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)


Len(Linum L.) – rodzaj roślin zielnych krótkowiecznych (przeważnie trzyletnich) z rodziny lnowatych. Pochodzi ze wschodniej Europy i z rejonu Morza Śródziemnego.Siemię lniane jest bogate w takie składniki jak: witamina E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny. W kosmetyce używa się go głównie ze względu na właściwości nawilżające i kojące. Wyciąg z siemienia lnianego ma również bardzo dobre właściwości chroniące skórę przed negatywnymi czynnikami środowiska, pozostawiając na niej swoisty film ochronny.

Ekstrakt wodno-glikolowy (20:80)